Conservation: IUCN – Endangered.
Sumber: Order Diprotodontia
Family Phalangeridae · Order Diprotodontia
Data diperbarui secara berkala dari berbagai sumber observasi biodiversitas.

Foto: Russell A. Mittermeier;Don E. Wilson
Otoritas penamaan: (Zimara, 1937) (1937)
Status taksonomi: ACCEPTED
Status konservasi (IUCN): CR Kritis
Dipublikasikan dalam: Anz. Akad. Wiss. Wien vol.74 p.35
Total Catatan di Indonesia
0
Provinsi Ditemukan
0
dari 38 provinsi
Catatan Pertama
0
tahun pertama tercatat
Tren Tahunan
+0%
+500.0% vs 2024
Kuskus Bohai (Spilocuscus rufoniger) termasuk dalam famili Phalangeridae, ordo Diprotodontia, kelas Mammalia. Berdasarkan data yang terhimpun, spesies ini telah tercatat sebanyak 11 kali di Indonesia, tersebar di 2 provinsi. Catatan pertama tercatat pada tahun 1939.
Papua Barat merupakan provinsi dengan catatan observasi terbanyak untuk spesies ini, dengan 8 catatan (72.7% dari total). Data distribusi ini mencerminkan akumulasi dari berbagai kegiatan survei, penelitian, dan kontribusi citizen science. Pola distribusi yang tercatat mungkin tidak sepenuhnya menggambarkan persebaran alami spesies, karena dipengaruhi oleh intensitas pengamatan di masing-masing wilayah.
Tren observasi tahunan Spilocuscus rufoniger menunjukkan peningkatan signifikan (+500%) pada periode terakhir dibanding tahun sebelumnya, dengan catatan pertama pada tahun 1939.
Catatan deskriptif tentang Spilocuscus rufoniger dari sumber literatur primer (via GBIF).
Conservation: IUCN – Endangered.
Sumber: Order Diprotodontia
Distribution: N New Guinea, above 1200 m.
Sumber: Order Diprotodontia
Habitat. Undisturbed primary forests from sea level to elevations of ¢. 1200 m. The Black Spotted Cuscus is considered uncommon throughoutits distribution.
Sumber: Phalangeridae
Movements, Home range and Social organization. There is no information available for this species.
Sumber: Phalangeridae
Status and Conservation. Classified as Critically Endangered on The IUCN Red List. The Black Spotted Cuscus is threatened by habitat loss, expanding human populations and impacts, and hunting, including spread of firearms. It has undergone a suspected population decline in excess of 80 % over three generations (c. 15 years) due to levels of exploitation and habitat loss, including impacts from oil palm and logging concessions. There are no recent records of the Black Spotted Cuscus from the Bird’s Head or Huon peninsulas, and it may be extinct in these and other regions of former occurrence. In-depth field assessments are needed to understand the full extent of the current distribution of the Black Spotted Cuscus.
Sumber: Phalangeridae
Descriptive notes. Head — body 58 - 69 cm (mean 61 - 9 cm), tail 45 - 65 cm (mean 56 - 3 cm); weight 5.5 - 6.6 kg (mean 6 - 2 kg). The Black Spotted Cuscus is the largest phalangerid in New Guinea and could only be confused with the Common Spotted Cuscus (S. maculatus), from which it is nevertheless easily distinguished. Skins of male Black Spotted Cuscuses have cream undersides and cream base colors to dorsa, on which are overlaid intensely blackish (jet-black to maroon) spotting or blotching on mid-backs and upper hindlegs and intensely red-orange or golden fur on face, head, nape, shoulders, hands, feet, and sometimes body of limbs; tail is golden or whitish; and white fur of underside of throat and chin often extends as a crescent to cheeks and ears, contrasting with intense color of head. Female color is the same, except that back is not black-spotted but instead marked with a black saddle that extends over mid-back and hindlimbs. This pelage pattern can never be confused with adult pelage pattern of the Common Spotted Cuscus from northern New Guinea, in which individuals are only cream-colored or orange-brown and never have blackish or even dark-brown tones in mature pelage. Forequarters of Black Spotted Cuscuses from Bird's Head Peninsula are often more golden than deep red. Juvenile pelage is rather uniform red-brown in both sexes. Skull and teeth of the Black Spotted Cuscus are instantly identifiable. Skull is large (condylobasal length 107 - 125 mm). There are usually three unicuspids in lower jaw, spicule-like second premolar (dP?) is typically retained in adult dentition, and molars are more massive and more weakly crenulate than in other species of phalangerids. As in the Waigeo Spotted Cuscus (S. papuensis), on the anterior margin of the orbit, frontal typically contacts maxilla (highly variable in other taxa).
Sumber: Phalangeridae
Nama-nama ilmiah lain yang pernah digunakan untuk Spilocuscus rufoniger dalam literatur taksonomi.
| Nama Sinonim | Otoritas | Status |
|---|---|---|
| Phalanger atrimaculatus | Tate, 1945 | SYNONYM |
| Phalanger rufoniger | Zimara, 1937 | HOMOTYPIC_SYNONYM |
| # | Provinsi | Catatan | % |
|---|---|---|---|
| 1 | Papua Barat | 8 | 72.7% |
| 2 | Papua | 2 | 18.2% |
Jumlah catatan observasi Spilocuscus rufoniger di Indonesia per tahun
Spilocuscus rufoniger
Foto: Russell A. Mittermeier;Don E. Wilson
Spilocuscus rufoniger
Foto: Russell A. Mittermeier;Don E. Wilson
| Nama | Bahasa | Sumber |
|---|---|---|
| Black Spotted Cuscus | Inggris | Catalogue of Life |
| Black-spotted Cuscus | Inggris | Catalogue of Life |
| Black-spotted Cuscus | - | Phthiraptera.myspecies.info |
| Black-spotted Phalanger | Inggris | Phalangeridae |
| Couscous à taches noires | Prancis | Catalogue of Life |
| Cuscus rojinegro | - | Phalangeridae |
| Cuscus-de-Manchas-Negras | Portugis | Catalogue of Life |
| Cuscús Rojinegro | Spanyol | Catalogue of Life |
| Kuskus Bohai | Indonesia | Catalogue of Life |
| Phalanger noir et roux | Prancis | Catalogue of Life |
| Schwarzfleck-Tupfelkuskus | Jerman | Phalangeridae |
| Schwarzfleck-Tüpfelkuskus | Jerman | Catalogue of Life |
| Svartflekkuskus | nob | Catalogue of Life |
| kuskus czarnoplamy | pol | Catalogue of Life |
| kuskus tmavoskvrnný | ces | Catalogue of Life |
| mustatäpläkuskus | fin | Catalogue of Life |
| Рыже-чёрный кускус | rus | Catalogue of Life |
| كسكوس أسود النقاط | ara | Catalogue of Life |
| クロフクスクス | Jepang | Catalogue of Life |
Berdasarkan data 11 observasi, Papua Barat adalah provinsi dengan catatan Kuskus Bohai (Spilocuscus rufoniger) terbanyak — 8 observasi (72.7% dari total catatan di Indonesia). Spesies ini tersebar di 2 provinsi.
Catatan pertama Kuskus Bohai (Spilocuscus rufoniger) di Indonesia tercatat pada tahun 1939. Hingga kini terdapat 11 catatan dari 2 provinsi, yang dihimpun dari survei lapangan, koleksi museum, dan platform citizen science.
Menurut IUCN Red List, Kuskus Bohai (Spilocuscus rufoniger) berstatus "Kritis" (kode CR). Status ini mencerminkan tingkat risiko kepunahan global spesies, bukan khusus Indonesia.
Di Indonesia dan Malaysia, Spilocuscus rufoniger dikenal dengan beberapa nama lokal: Kuskus Bohai. Penamaan dapat berbeda antardaerah dan bahasa.
Ya, Spilocuscus rufoniger memiliki 2 nama sinonim ilmiah, di antaranya: Phalanger atrimaculatus, Phalanger rufoniger. Nama sinonim adalah nama-nama lain yang pernah digunakan untuk spesies yang sama dalam literatur taksonomi.
Spilocuscus rufoniger diklasifikasikan sebagai berikut: Kingdom Animalia, Phylum Chordata, Class Mammalia, Order Diprotodontia, Family Phalangeridae, Genus Spilocuscus. Spesies ini dideskripsikan oleh (Zimara, 1937).
10 titik observasi Spilocuscus rufoniger di Indonesia
Memuat peta...
Setiap titik merepresentasikan satu lokasi observasi yang tercatat. Klik titik untuk melihat detail.